onsdag 9 december 2020

Vad ingår i en bodelning

Vad ingår i en bodelning mellan sambor. Vad gäller sambor så sker bodelning på begäran av sambo efter separation eller dödsfall. Om ingen av samborna begärt bodelning inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde förlorar de rätten till bodelning och vardera parten behåller sin egendom. Då huset är hans enskilda egendom, hade jag inget annat val än att flytta.


Hans inställning att allt det han betalat är hans, och jag fick då endast ta mina personliga saker.

I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå. Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter. Om den ena maken är dö gäller denna rätt endast för den efterlevande maken. Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa? När kan jag köpa ny bostad?


Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss?

Huvudregeln vid en bodelning är annars att makarna får hälften var (hälftendelningsprincipen) av giftorättsgodset (kap. § ÄktB). Regler om bodelning på grund av skilsmässa hittar du i Äktenskapsbalken (ÄktB).


Bodelning Eftersom din man vill skiljas ska en bodelning göras. B kap 1§ och kap 5§. Eftersom en bodelning oftast sker med flera tillgångar kan man inte bara utgå från en tillgång och avgöra om man har rätt till halva den eller inte.


Det man kan göra är att avgöra om tillgången ska vara med i bodelningen eller inte. Från vad du har beskrivit ska bostadsrätten ingå i bodelningen. Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom.


Vid en bodelning beräknas makarnas andelar i boet genom att så mycket dras av från respektive makes giftorättsgods att det täcker makens skulder. Detta framgår av ÄktB 11:1-3. I en bodelning mellan sambor ingår endast samboegendom. Samboegendom är bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt bruk. Det spelar alltså ingen roll vem som står på kontraktet eller vem som betalat mest.


Båda parter har rätt till halva värdet av samboegendomen i samband med bodelningen vid en separation. Det innebär att såväl tillgångar som skulder som personerna har sedan innan kommer att tas med. Det finns ett fåtal undantag från reglerna om vad som ska ingå vid en bodelning.

Vid bodelning mellan sambor är det endast samboegendom som ska ingå i bodelningen. Många sambor saknar kunskap om sambolagen och de bodelningsregler som gäller mellan sambor. De som inte vill gifta sig utan bo ihop som sambor bör absolut sätta sig in i vad det innebär att vara sambor rent juridiskt.


Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. I denna artikel skall vi redogöra för vad som ingår i en bodelning mellan makar och i ett samboförhållande.


Om det är olämpligt med hänsyn till makarnas ekonomi kan undantag ske från detta. Ersättning för upphovsrätt Ersättning för upphovsrätt som make fått innan bodelningstillfället ska tas med i bodelning , men inte kommande ersättningar eller arvoden för upphovsrätten. Vad som anges nedan är det vanligaste. En gåva måste ges med villkor om att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom för att den inte ska ingå i en bodelning. Finns det inte något sådant villkor blir gåvan giftorättsgods och ingår i en bodelning.


Enskild egendom genom villkor i testamente. Det brukliga är att kostnaden ska delas lika er emellan. Egendom som en make får i arv enligt arvsordningen är giftorättsgods.


Ni kan ladda ner en ansökan om bodelningsförrättare på Juridiska Dokument!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg