fredag 4 december 2020

Vad händer i hjärnan när man är kär

Ulf Ellervik, som är professor i organisk kemi vid Lunds universitet, säger att det går att dela in det som vi kallar för kärlek i tre olika faser – lust, förälskelse och den långvariga relationsfasen. Det är viktigt att skilja på de tre stadierna, eftersom det handlar om olika processer i hjärnan , menar han. Vad händer i kroppen när man blir kär ? Händerna kan börja svettas, talet påverkas, musklerna skakar lätt, pulsen ökar och vi får svårt att koncentrera oss när vi är nära någon vi tycker om.


Vi bokstavligen känner hjärtat slå.

Det andra systemet är smärtsystemet som är en slags varningsmekanism vi har i hjärnan. Det sätts ur funktion när vi blir kära , vilket betyder att vi upplever mindre rädsla. Kärlek är den vackra känslan av att vara nära en speciell person. Men alla känslor som är kopplade till kärlek är inte ”romantiska”.


Många av dem kommer faktiskt från hjärnan. Man kan säga att den badar i dopamin: Ett belöningsämne som frisätts även när någon är snäll mot oss, när vi äter choklad eller blir nöjda på andra vis. När ni är med varandra vill du hela tiden titta på personen, och när du inte är det har du gärna personen som bakgrund på din telefon och dator.

Anledningen är psykologisk, när man tittar på någon man är kär är frigör hjärnan dopamin och effekten av att se den man är kär i blir då för hjärnan densamma som att ta kokain. Kärleken sitter i hjärnan och inte i hjärtat. Alla våra känslor är intimt kopplade med hjärnan. Och det är när känslosystemet i hjärnan , det så kallade limbiska systemet, blir aktiverat och skickar ut nervsignaler till hela kroppen, som vi får spänningar i magen, svettas i händerna eller får darrningar på rösten. Som människa så skulle man kunna tänka sig att det handlar om hjärtat när man är kär , men så är det inte.


När man blir kär utsöndras tre molekyler i kroppen, Adrenalin, dopamin och Serotonin. Det gör att du blir extra vaken, pigg och beredd på allt när du är kär. När hjärtat slår så snabbt och hårt kan ytliga blodkärl i kroppen vidga sig. Det är därför du lättare blir röd i ansiktet, på halsen och om öronen när du är förälskad. Ett hjärta som pumpar snabbt kan också göra det svårt att sova om nätterna.


Oxytocin som lugnar kroppen, adrenalin som gör en modigare och hjärnan släpper ut dopamin som gör att hjärnan släpper ut extra mycket endorfin, vilket gör att man blir glad. Alltså är hjärnan det som gör att vi kan se kärlekens symptom. Tycker du att det händer konstiga saker i kroppen när du är nykär? Då skulle du bara veta vad som händer i hjärnan … Med modern teknik kan man faktiskt både se och mäta fysiologiska förändringar i den nyförälskade hjärnan.


Och enligt neurologisk forskning är den inte alls lik hjärnan i en längre relation. När vi upplever något positivt aktiveras vårt belöningssystem, oavsett om vi äter god mat, har sex eller blir kära i någon.

Belöningssystemet sitter i de äldre delarna av våra hjärna. När det aktiveras påverkas även vår nyare del av hjärnan , det är där vår tänkarkapacitet sitter. Andra saker som händer när man blir kär är att hjärnans belöningssystem aktiveras, hjärtat slår långsammare, du kan få svårt att sova, vi blir snällare, maten smakar sötare och mycket annat. Med andra or kärlek är så mycket mer än en känsla.


Gumman och gubben – så här är det (låter enklare än vad det är ) – men SLÄPP DET. Men vad är det egentligen som händer rent biologiskt i din kropp – och i första hand i hjärnan – när kärleken slår till? Vi åkte till platsen för spjutspetsforskning kring kärlek och sexualitet, Kinsey Institute i amerikanska Indiana, för att ta del av ett nytt personlighetstest som visar vilka delar i hjärnan som aktiveras vid förälskelse. Kikar man närmare på hjärnan i mikroskop ser man tydliga effekter av sjukdomen. Forskarna är inte helt säkra på vad som orsakar vävnadsdöden i den Alzheimerdrabbade hjärnan , men mest troligt är det beror på proteinklumpar som kallas plack och trådsnystan av proteinsträngar.


När du är förälskad frigörs hormonet kortisol i kroppen, vilket kan leda till att blodkärlen drar i hop sig. Det kan få dig att tappa aptiten och känna dig illamående. Har du kommit på dig själv med att sitta och peta i maten på dejten? Det är inte ovanligt att man går upp i vikt när man är kär. Läs också: Bilder av din hjärna kan avslöja hur kär du är.


Kan ge oro och ångest. I början av en förälskelse sjunker koncentrationen av signalsubstansen serotonin i hjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg