torsdag 27 augusti 2020

Vid separation med barn

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Eftersom barn ofta är lojala med sina föräldrar är det lättare om du som förälder talar om för barnet att det är okej att prata med andra om separationen. Barn kan också få stöd av kommunen eller landstinget. En del kommuner erbjuder exempelvis samtalsgrupper för barn som har separerade föräldrar.


Separation eller skilsmässa - fakta och tips när ni ska separera eller skiljs och har barn.

Vilka rättigheter har barn till umgänge? Vad är anknytningsteorin? Var ska barnen vara skivna eller folkbokförda? Se över vilka fullmakter ni har mellan varandra. Eftersom många föräldrar sparar till sina barn kan det vara en bra idé att se över sparandet och eventuella föräldrafullmakter vid separation eller skilsmässa.


Kontakta oss så hjälper vi er både med fullmakterna och att fortsätta spara till barnen även som separerade. MEN – den som har störst behov vid en separation kan ändå få överta bostaden om det är skäligt. Om paret inte har barn tillsammans krävs dock synnerliga skäl för att en sambo i undantagsfall ska få överta den andres lägenhet vid en separation.

Vid stora förändringar som vid en skilsmässa eller vårdnadskonflikt, kan ett barn få problem med till exempel mat, sömn eller koncentrationsförmåga. När barnet blir 1-år och har anknytning till båda föräldrarna kan man börja dela upp vårdnaden mellan sig, men med uppsikt över hur barnet reagerar på förändringen. Tänk på att separationen är de vuxnas beslut, inte barnens.


Ofta talas det om förälderns rätt till sina barn men det talas sällan om barnets rätt till sitt liv. Det är vanligt att barn reagerar vid bytena, särskilt om man byts av direkt utan att ha förskolan som b­uffert emellan. Men det är reaktioner i stunden. Det viktiga är att man efter ett par månader ser att barnet finner sig tillrätta och trivs. Att separera när barn är inblandade är svårt för de flesta.


Mitt i denna känslomässiga situation ska du och din före detta partner dela upp ekonomi och ägodelar, samtidigt som ni ska komma överens om barnens boende och hur de ska umgås med er. Barnet kan ha rätt till underhållsstöd om båda föräldrarna har låga inkomster. Underhållsstöd - vid växelvist boende för föräldrar med låga inkomster. Hur påverkas små barn av en separation eller skilsmässa.


Ulla Hedvåg har gjort en teoretisk studie som försökt att kartlägga hur barn och föräldrars separation påverkar barnet. En skilsmässa eller separation är en livskris för både föräldrar och barn. Experten berättar hur du kan hjälpa barnen genom den svåra tiden.


Flaaten från Psykologteamet. Boende och umgänge vid separation.

Vid en separation är det i första hand föräldrarna som avgör var barnet ska bo. Om föräldrarna vill och önskar kan de vända sig till socialtjänsten för att genom samarbetssamtal få hjälp att komma överens i frågor som de inte lyckats lösa. Materialet består framförallt av en samtalsguide ”Samtal om barns behov vid föräldrars separation ”, med elva teman som ur barnperspektiv är värdefulla för föräldrar att fundera över vid separation. Varje tema har en tillhörande illustration samt förslag på frågor att använda i samtalet.


Om vi senare skulle få barn , vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Det är inte alltför sällan som frågan uppstår var barn som vid en separation bor växelvis hos föräldrarna ska vara folkbokförda. Enligt folkbokföringslagen ska en person vara folkbokförd på den fastighet där personen regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Separation I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer.


Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. Med sambo avses två ogifta personer som bor tillsammans i parförhållande och har ett gemensamt hushåll.


Ett samboförhållande upphör när någon av samborna ingår äktenskap, avlider eller om samborna flyttar isär. Vid bodelningen delas era ägodelar upp. Antingen flyttar båda till nya boenden, eller så flyttar den ena parten ut.


Vissa väljer att under en inledningsfas låta barnen bo kvar och turas om att vistas med barnen där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg