torsdag 14 maj 2020

Vad innebär sambolagen

Sambolagen bostad och bohang. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda.


Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär.

Och vem får vad om det tar slut? Att vara sambo innebär mer än att bo ihop. Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Det centrala i sambolagen är regler som handlar om vad som ska hända om samboförhållandet tar slut antingen för att paret går skilda vägar eller för att en av parterna dör. Enligt sambolagen har samborna rätt till hälften var av samboegendomen som är kvar då en eventuell skuldavräkning gjorts och det har ingen betydelse vem som har.


Det kan därför vara en bra idé att själv kika på lagtexten för sambolagen för att ta reda på vad som gäller för just dig och din sambo. När ett samboförhållande upphör ska samborna enligt huvudregeln i sambolagen dela lika på så kallad samboegendom, oavsett vem som betalat för vad. Man kan avtala om att viss egendom inte skall ingå i en bodelning, men då krävs det ett skriftligt avtal.

Avtalet behöver inte registreras eller bevittnas. Om detta inte görs har rätten till bodelning enligt sambolagen gått förlorad om den ena sambon inte vill medverka till att en sådan sker. Man är juridiskt sett kopplad till sin partner och ses i vissa fall som en enhet.


I stora drag är det inte så. Syftet med den här sidan är att informera dig som privatperson om sambolagen i oilka vardagssituationer Information om samboavtal och om vad det innebär att. Vem som betalat för vad spelar ingen roll. Den egendom de båda parterna ägde innan de blev sambor omfattas inte av sambolagen.


Regleras bosta tillgångar och skulder? De viktigaste bestämmelserna i sambolagen handlar om bodelning. Vad som avses med sambor. En bodelning blir aktuell om någon av samborna avlider eller vid en separation.


Väljer samborna att gifta sig ska ingen bodelning ske, då övertas reglerna i sambolagen av vad som föreskrivs i äktenskapsbalken. Till skillnad mot gifta gäller denna jämkningsregel även vid en sambos död. Om den ena sambon är försatt i konkurs när bodelningen ska göras eller om det finns andra särskilda skäl ska varje sambo behålla sin egendom som sin andel i bodelningen. Nedan kan du läsa om sambolagen och vad den lagen innebär för dig som lever i ett samboförhållande.


I ett samboavtal avtalar man bort den lagen.

I ett ärende om förordnande av bodelningsförrättare uppstår frågan om övriga omständigheter gör att parterna ändå kan anses ha stadigvarande bott tillsammans i sambolagens mening. En sambo har betalat fakturor som avsett den andra sambons egendom som inte var samboegendom men som användes av samborna gemensamt. Det innebär att ni enligt sambolagen då har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte. Med samboegendom menas den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget.


Den gemensamma bostaden skall ha införskaffats för gemensamt boende. Genom ett samboavtal kan sambor avtala bort sambolagens bodelningsregler. Dessa bodelningsregler innebär att att all samboegendom ska delas lika mellan samborna när deras förhållande tar slut. Detta oberoende av vem som har betalat vad eller vem som står som ägare.


Om egendomen klassas som samboegendom ska del delas lika. Kortfattad information av vad sambolagen innebär. Besök oss på Thorlund Juristbyrå så besvarar vi dina frågor. Sections of this page.


Sådan egendom äger ni då med samägande och den egendomen ska inte ingå i en bodelning enligt sambolagen. Gemensamma tillgångar som t ex utemöbler, gräsklippare, bilar, sommarstugor, bankmedel, båtar, aktier och så vidare är således samägd egendom som inte omfattas av sambolagen , utan som vid tvist regleras av samäganderättslagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg