fredag 25 september 2020

Vad gäller vid sambolagen

Vad gäller vid sambolagen

Sambolagen bostad och bohang. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Lagen innehåller framför allt bestämmelser om vad som händer när två sambor flyttar isär, men även regler om vad sambor får göra med den gemensamma bostaden utan den andras samtycke.


När räknas man som sambo? Det kan därför vara en bra idé att själv kika på lagtexten för sambolagen för att ta reda på vad som gäller för just dig och din sambo. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad , vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation.


Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Du kan läsa mer om sambolagen på riksdagens hemsida. LÄS MER: Överlev skilsmässan utan att bli ruinerad Det här är samboegendom.


Vad gäller vid sambolagen

Vem som betalat för vad spelar ingen roll. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Vår genomgång visar vad som. I stället för den tidpunkt då talan om äktenskapsskillnad väcks skall gälla den dag då samboförhållandet upphör.


I samboavtalet samtycker ni att sambolagens bodelning inte ska gälla och fastställer i stället vem som ska få vad vid en separation. Men eftersom avtalet bara gäller när ni är i livet är det också viktigt att ni skriver ett testamente som reglerar vad partnern ska ärva vid ett eventuellt dödsfall. På grund av den stora ekonomiska påfrestning som en sambos bortgång kan innebära har det kommit till en skyddsregel som kan ge den efterlevande sambon rätt att bo kvar i bostaden. Skyddsregeln gäller oavsett om bostaden är samegendom eller inte.


Om du har frågor kring vad det juridiskt innebär att vara sambo är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Och vem får vad om det tar slut? Att vara sambo innebär mer än att bo ihop.


Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Det centrala i sambolagen är regler som handlar om vad som ska hända om samboförhållandet tar slut antingen för att paret går skilda vägar eller för att en av parterna dör. Det innebär att ni enligt sambolagen då har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte.


Vad säger sambolagen ? Skillnader mellan bodelning vid äktenskap och samboskap. Det kan vara något förvirrande att olika regler gäller vid äktenskap och samboskap. Det här är de viktigaste skillnaderna mellan de olika bodelningarna: I äktenskap räknas parterna som en juridisk person – i samboskap är parterna två juridiska personer. För att göra det extra tydligt att bostadsrätten bara skall tillfalla dig vid en eventuell separation skulle ni kunna skriva in det i ett samboavtal.


Han har dubbelt så hög lön som mig därför har han stått för större del av räntekostnaderna och inköpen. Det ska väl kvitta vem som köper sakerna när det köpts för gemensamt bruk? Men vad gäller för mer fasta saker som kakelugn, renoveringsgrejjer och den tid jag lagt ner på hans bostad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg