Skicka hälsningskort ut gratis. Det innebär att du som betalat större delen av den gemensamma bostaden kommer förlora pengar den dag samboförhållandet upphör. Sambolagen separation när ni bor i en bostadsrätt eller i hus.
Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bostad , gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här.
Vid en eventuell separation skall all samboegendom delas lika mellan samborna om någon av samborna begär detta, se § sambolagen. Vad som avses med samboegendom är bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, se § sambolagen. Detta innebär att bostad och bohag som köps under eller till samboförhållandet är samboegendom. Innehar den ena sambon den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och utgör egendomen inte samboegendom, har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt.
Det samborna ägde innan de flyttade ihop omfattas inte av sambolagen. Om samborna istället flyttar till en annan bostad , som den ena sambon köper för att bo i tillsammans, räknas den bostaden som samboegendom. Vad regleras i sambolagen ? Regleras bostad , tillgångar och skulder?
De viktigaste bestämmelserna i sambolagen handlar om bodelning. En bodelning blir aktuell om någon av samborna avlider eller vid en separation. Väljer samborna att gifta sig ska ingen bodelning ske, då övertas reglerna i sambolagen av vad som föreskrivs i äktenskapsbalken.
Ni omfattas då av sambolagen. Det är endast den del av boet som har införskaffats för gemensamt bruk som blir del av en bodelningen vid samboskap. När ett samboförhållande tar slut har den ena parten enligt sambolagen rätt att begära bodelning. Den egendom som är införskaffad för gemensamt bruk ska då delas lika. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen.
Sambor och bodelning Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Lämnar sambon bostaden , skall anspråket dock framställas senast tre månader därefter. Fristen på ett år gäller inte om den sambo som innehar bostaden avlider och den efterlevande sambon bor kvar i bostaden.
Den som övertar bostaden enligt första stycket skall ersätta den andra sambon för bostadens värde. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. I samband med att ni blir sambos, det vill säga när ni flyttar ihop, kommer ni säkerligen göra vissa gemensamma inköp i form av bohag samt kanske någon form av bostad. Ett begrepp som används i sambolagen är “samboegendom”.
Till samboegendom räknas de inköp som gjorts tillsammans som sambos. Lagen var begränsad till frågan om den gemensamma bostaden och vem av samborna som skulle ha rätt att ta över en hyresrätt eller en bostadsrätt när samboförhållandet tog slut.
I ett samboavtal kan ni avtala bort de flesta av reglerna i sambolagen , dock inte den som gäller ”övertagande av bostad i vissa fall”. Där fastslås att en sambo i vissa fall har rätt att överta en bostads - eller hyresrätt, även om bostaden inte är samboegendom. Rätten till bodelning gäller inte alla saker, som det gör för gifta och registrerade partners. Bostaden och möblerna ska ha köpts för att användas tillsammans.
Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar. Den säger också att sambon inte blir delägare i den bostad som de delar om sambon ägt den innan paret flyttade samman.
Inget giftorättsgods när man inte är gift, med andra ord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.