Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall ? En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Sambolagen vid dödsfall.
Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning.
Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Det skydd som finns tillhands är lilla basbeloppsregeln. En sambo är garanterad ett minimiskydd för att hålla sambornas gemensamma hem intakt vid ett eventuellt dödsfall.
Lagen reglerar fördelningen av samboegendomen, det vill säga bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk. Reglerna om bodelning vid dödsfall eller separation går att åsidosätta genom att skriva ett samboavtal.
Din syster får då sintidigare egendom samt hälften av samboegendomen. I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta. Ansökan om vitesföreläggande i samband med bodelning mellan sambor. Fråga om omfattningen av sambos skyldighet att lämna uppgifter om tillgångar och skulder. Bodelning vid dödsfall.
En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Om ni förvärvade lägenheten gemensamt kommer den ingå i er bodelning när samboförhållandet upplöses, i detta fall på grund av dödsfall. Om samboförhållandet upphört till följd av ett dödsfall ska bodelning mellan sambor ske under förutsättning att den efterlevande sambon begär det. Bouppteckningsförrättningen äger normalt rum inom dagar från dödsfallet.
För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp. Att bostad och bohag är bodelningsbara betyder att var och en av samborna enligt huvudregeln har rätt till vars hälften av nettovärdet av egendomen oberoende av vem som äger den.
Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in.
Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. En sambo har rätt att bo kvar i lägenheten om hyresvärden skäligen kan nöja sig med denne som hyresgäst. I detta lagrum görs det ingen skillnad på makar och sambos med eller utan barn.
En sambo kan alltså ha rätt att ta över lägenheten enligt detta lagrum trots att denne inte alls har någon rätt enligt sambolagen. Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall ? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Genom sambolagen infördes skyddsregler som förenklat innebar att bostad och bohag som köpts för att användas gemensamt skulle delas lika genom bodelning vid separation eller dödsfall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.