fredag 18 september 2015

Att ansöka om skilsmässa

Med skilsmässohjälpen guidas du genom hela processen. Du svarar på ett antal frågor och en korrekt ansökan skapas utifrån dina svar. Skriv testamente enkelt online!


Granskade av våra jurister. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut.

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig.


Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa.

Ansök gemensamt om skilsmässa (blankett) Så här gör ni för att gemensamt ansöka om skilsmässa genom att fylla i vår blankett. Hur ansöker man om skilsmässa ? För att kunna skiljas måste åtminstone en av makarna lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Därefter påbörjas i vissa fall en betänketid. Att ansöka om skilsmässa (eller äktenskapsskillnad som är den korrekta juridiska termen) är inte komplicerat.


I det följande kommer vi att koncentrera oss på hur du rent praktiskt ansöker om skilsmässa. Du kommer att få information om var du ska lämna in din ansökan, vad det kostar att ansöka om skilsmässa , vad som händer när du lämnat in din ansökan, domstolens handläggning av skilsmässan och en hel del annat. Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti. Det kallas att ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad. När du har ansökt om skilsmässa får din make möjlighet att yttra sig.


Om din make inte vill skiljas beslutar tingsrätten som huvudregel om betänketid. Att skilja sig i Sverige är relativt enkelt och det går relativt snabbt (framför allt i förhållande på hur det ser ut i andra länder). Det första steget är, när man bestämt sig för att skilja sig, att ansöka om skilsmässa. Ansöka om skilsmässa – Så här gör du.


Reglerna i äktenskapsbalken avseende skilsmässa är relativt enkla att förstå även för en person som inte är jurist.

Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan hos tingsrätten. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom.


Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. Man skriver bara att man ansöker om äktenskapsskillna det är likadant som en gemensam ansökan med den skillnaden att det bara är du själv som skriver under. Om du är missnöjd med förvaltarens agerande kan du vända dig till din kommuns överförmyndare eller överförmyndarnämn eftersom det är dessa som ska tillse att förvaltaren agerar korrekt.


Ur juridisk synvinkel är det inte särskilt komplicerat att ansöka om skilsmässa. Sammanfattningsvis gäller att din mans förvaltare bör kunna ansöka om skilsmässa för din mans räkning. Jag hoppas du fick svar på dina frågor!


Här finns inget givet svar. Det handlar mycket om att komma överens och att hitta en lösning som ni båda tycker är rättvis. Frågan visar på problemen som uppstår när man dröjer med att göra färdigt bodelningen. Så snart det är möjligt efter att man har ansökt om skilsmässa bör man göra en bodelning. Ni anmäler vilken förälder som ska få bidraget.


Läs mer på Försäkringskassans webbplats. Föräldrar som har barn upp till år boende hos sig kan ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Om jag inte minns fel är det offentliga handlingar, så om du har personens hela personnummer tror jag du kan få reda på det genom att ringa till din tingsrätt och fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg