torsdag 5 november 2020

Vad innebär sambo

Två hem blir till ett och två viljor ska enas om färgen på soffan. Men det är också ett stort juridiskt steg. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt?


Och vem får vad om det tar slut?

Vad innebär ett samboavtal? Detta innebär att värdet för bostaden, möbler och hushållsartiklar kommer att delas lika, om de skaffats för att användas av båda samborna. Det spelar ingen roll vem som betalat för möbeln eller bostaden, de delas ändå lika om någon av samborna vill det.


Andra saker så som fritidshus och bil ska inte delas. Vad säger sambolagen vid dödsfall? Det uppskattas idag vara lika vanligt att vara gift som att bo sambo.


Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation.

Att vara sambo är idag lika vanligt som att vara gift, men juridiskt sett är det en stor skillnad. Många har väldigt dålig koll på sambolagen, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB. Sverige saknar ett samboavtal, enligt en undersökning gjord av Avtal 24. Till skillnad mot gifta gäller denna jämkningsregel även vid en sambos död. Om den ena sambon är försatt i konkurs när bodelningen ska göras eller om det finns andra särskilda skäl ska varje sambo behålla sin egendom som sin andel i bodelningen.


Vad händer om min sambo dör? Valet att leva som sambo är i dagens samhälle en vanligt förekommande och en accepterad levnadsform såväl som familjerelation. För att i lagens mening räknas som sambo ska två personer stadigvarande bo tillsammans i ett parförhållande och ha ett gemensamt hushåll. Den sambo som bäst behöver bostaden eller bohaget har, om det är skäligt, rätt att få egendomen. Om den andra sambon inte får annan egendom ur det gemensamma hemmet till samma värde, skall den sambo som övertar bostaden eller bohaget betala motsvarande belopp i pengar till den andra sambon.


KB Många lever i samboförhållanden idag men vet inte vad det innebär och vad som händer om man bestämmer sig för att dela på sig. Såväl sambolagen som hyreslagen innehåller regler om vad som gäller vid samboförhållanden. En jämkning av sambo ­avtalet innebär att egendom som är undan­tagen från bodelning enligt samboavtalet ska behandlas som sambo ­egendom i bodelningen.


Sambor ärver inte varandra. Ett avtalsvillkor kan vara orimligt för att det är en viss typ av ­villkor eller på grund av förhållandena i det enskilda fallet. Det finns tre kriterier uttryckta i lagtexten som måste vara uppfyllda för att två personer ska räknas som sambo.

Lagtextens definition av sambo är två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det innebär att: Personerna måste stadigvarande bo tillsammans. Jag och min pojkvän har diskuterat vad det innebär att vara särbo och vi har lite olika synpunkter i frågan. Så nu vill jag höra vad ni tycker!


Idag lever procent av alla par som sambo. Det är bra att ha koll på vad sätt som ni behöver komplettera er privatekonomi om något oförberett skulle hända, såsom till exempel separation eller dödsfall. Du kan inte ångra dig om du tecknat efterlevandeskyddet. Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver du uppehållstillstånd.


Du kan få uppehållstillstånd om du planerar att gifta dig eller bli sambo med någon i Sverige. Familjemedlemmen i Sverige måste vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg