onsdag 16 januari 2019

Hur gör man bodelning vid skilsmässa

Vårt verktyg räknar ut vem som har rätt till vad. Skriv bodelningsavtal här! Prata med våra jurister. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten.


Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket.

Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Görs bodelningen med anledning av en skilsmässa ska ägodelar som är giftorättsgods och som skaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen, inte ingå i bodelningen. Hur gör man med skulder vid en bodelning ? Som huvudregel ska en bodelning göras mellan makarna efter tingsrätten dömt till skilsmässa , men en bodelning kan också göras både innan skilsmässan gått igenom, under betänketiden och flera år efter skilsmässan (kap 1och §§ Äktenskapsbalken). Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Bodelningen görs med utgångspunkt från egendomsförhållandena vid tidpunkten.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. T ex kan man göra en partiell bodelning som avser endast ett fordon eller liknande om detta av någon anledning är brådskande och man inte har möjlighet att vänta till dess att man har tid att göra en fullständig bodelning.

Om man gör en partiell bodelning är det ett gott råd att klart ange detta i bodelningshandlingen. Det finns ingen lag som säger att ni måste ta hjälp av någon för er skilsmässa. Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden, så kan ni spara pengar. Det är många som har funderingar kring hur man ska ”lösa det ekonomiska”, vad som ska delas i en skilsmässa och vad som inte ska göra det.


När man skiljer sig måste i regel en bodelning göras. Innebörden av en bodelning är precis som det låter – man delar boet, man beslutar vilka ägodelar som ska tillfalla var och en av makarna. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken). Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). Man skickar först in skilsmässoansökan och sedan gör man bodelningen.


Det finns egentligen ingen standard för hur ett bodelningsavtal ska se ut och det går bra att skriva den själv. Känner man sig osäker finns det också företag som säljer bodelningsavtal. Vissa erbjuder avtal för flera olika situationer, inte bara vid skilsmässa.


Frågan visar på problemen som uppstår när man dröjer med att göra färdigt bodelningen.

Så snart det är möjligt efter att man har ansökt om skilsmässa bör man göra en bodelning. För att undvika denna typen av problem kan det vara bra att ta kontakt med en jurist så fort ni har bestämt er för att separera. Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning.


Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på något ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta. Pengarna från försäljningen ingår då i bodelning och båda parter får skaffa sig en lägre värderad bostad. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man ? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning.


Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap. En bodelning kan även göras under bestående äktenskap. Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning.


Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen. FRÅGA Min man och jag ska skiljas. Vi står för halva huset var. Hur ska vi räkna ut hur mycket han ska lösa ut mig med? Går vi efter marknadsvärdet?


Eva BIRGITTA Ja, det är väl rimligt att han löser ut dig ur huset till halva marknadsvärdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg