tisdag 13 februari 2018

Om ångest

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Ta hjälp om ångesten hindrar dig från att göra sånt som är viktigt för dig, eller om du behöver få prata med någon om din ångest. Du kan kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.


Om jag vaknar klockan tre på natten måste jag ut där det finns folk. Tips: Att få en ångestattack är skrämmande men är inte farligt.

Om du stannar kvar i situationen kan du märka att ångesten minskar efter en stund. Om du har så mycket ångest att du har svårt att klara din vardag kan du behöva söka hjälp. Om du orkar det brukar ångesten oftast gå över snabbare, och bli lättare att hantera i längden.


Det hjälper att prata med någon hur du mår. Att prata är ofta ett första steg till att börja må bättre. Du kan även lära dig mer om ångest genom att läsa om ångest och hur den kan behandlas. Stress och ångest hör ofta ihop.


Se föredraget av Predrag Petrovic, läkare och forskare vid Karolinska Institutet, där han pratar om hur hjärnan reglerar känslor och ångest , och visar vilka delar av hjärnan som aktivieras när vi känner skräck eller ångest.

Ju mer ångest och obehag man känner, desto mer aktivitet har man i hjärnan. Fysiska symtom som hjärtklappning, svårigheter att andas, svettningar, yrsel, diarré och svaghet är vanliga. Till ångestsjukdomar hör generaliserat ångestsyndrom (GAD), panikångest, social fobi, fobier och tvångssyndrom. Här samlar vi våra nyheter om ångest.


Här kan du läsa om olika typer av ångest , vad du kan göra själv för att lindra samt var och när du ska. När man pratar om stress, oro och ångest är det vanligt att man menar ungefär samma sak. Men den sortens oro handlar ofta om tillfällig stress som går över av sig själv. Filosofer som Søren Kierkegaar Martin Heidegger och Hans-Georg Gadamer framhåller ångesten som en grundsituation i tillvaron.


Nordlund Helt klart en bibel för oss ångestdrabbade. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Den sköra elitidrottaren, Psykisk ohälsa bland unga och Psykologen. Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Ångest är Psykisk ohälsa, SvD Premium, Psykologi och Hälsa.


Tips för att hantera ångest på egen hand. Om du upplever ångest som påverkar ditt liv negativt så är det alltid bäst att ta hjälp av en legitimerad psykolog eller psykoterapeut för att komma till bukt med problemen. Det finns dock tekniker som du själv kan träna på för att lära dig hantera ångest bättre i vardagen.


När faran är över, slappnar vi av igen. Du ska söka hjälp direkt om du har så stark ångest att du har svårt att stå ut. Om det verkligen finns något att oroa sig för, då behöver man agera för att undanröja hotet.

Om ångesten däremot inte kommer sig av något verkligt hot, då kan det vara bra med psykologisk behandling. I stunden kan det kännas skönt, om man inte översköljs av mer ångest , men det finns ju en anledning till att man kallar vanorna för hälsosamma – de är bra för oss och att ge upp dem kan göra att vi mår sämre. Om du känner att du mår dåligt, fråga sig själv om du har ätit hälsosamt, motionerat och sovit bra.


Drabbas du av ångest , oro som får dig att undvika situationer? Skulle det inte vara underbart att bli fri och få leva ett oroslöst liv? Om du svarar ja på dessa frågor är detta boken för dig.


Denna bok har varit till stor hjälp i min kamp att bli fri från ångest. Alla människor har ångest. Det finns tips och trix för hur du i nuet kan stå ut med din ångest. Om du däremot upplever att din ångest hindrar dig från att leva fullt ut och blir ett problem i ditt liv är det viktigt att du söker professionell hjälp för detta.


Det är inte farligt utan en del av livet. Om man känner ångest som gör att det är svårt att klara vardagliga saker, till exempel att gå i skolan, äta och sova ordentligt, eller att träffa kompisar, kan man behöva stöd och hjälp. Då kan det vara svårt att själv ta sig ur den oro och rädsla man känner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg