måndag 25 december 2017

Bodelning vid separation

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Det är endast samboegendomen som ska delas mellan sambor.


Något förenklat säger man att all annan egendom räknas som gemensam, så kallat giftorättsgods. Vid en separation ska giftorättsgodset delas lika mellan parterna. Denna process kallas för bodelning.


Vid en sådan bodelning måste makarna ansöka om äktenskapsskillna eftersom det rör sig om en separation. Den sambo som då överlåter sin andel av bostaden ska givetvis kompenseras för detta med en så kallad bodelningslikvi det vill säga det som dennes andel är vär halva nettovärdet. Vid värdering av bostad i samband med bodelning ska ni utgå från bostadens marknadsvärde. Vid dödsfall ska en begäran om bodelning göras senast vid bouppteckningsförrättningen.


Det är ofta lättare att reda ut frågorna kring en bodelning om man tar hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller. Undvik fällorna vid separation. En separation är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig. Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån och vem har rätt till vad?


Här reder vi ut vad som gäller. Ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Anledningen är att man har rätt att kräva bodelning långt i efterhand och då kan den ekonomiska situationen se helt annorlunda ut. Annars kan som sagt ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning.


Vid separation Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter er separation. Om du har köpt en bostad i syfte att nyttja för gemensamt bruk så är ett samboavtal att rekommendera såtillvida du önskar reglera bostaden som din enskilda egendom. Således skyddas bostaden från bodelning vid en eventuell separation.


Det centrala i sambolagen är att när ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av parterna önskar det. Bodelning när ett samboförhållande upphör. Vid en bodelning räknas all samboegendom ihop och summan av samboegendomen delas sedan lika parterna emellan.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. När sambor separerar har de rätt till bodelning på samma sätt som gifta. Det finns dock några mycket viktiga skillnader. Det är bara sambors gemensamma bostad och bohag som ingår i bodelningen.


Bodelning vid separation

I bodelningen ingår alltså inga fritishus, bilar, båtar eller pengar på banken. Sambolagen vid dödsfall. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.


Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Pengarna från försäljningen ingår då i bodelning och båda parter får skaffa sig en lägre värderad bostad. Vägrar sälja huset vid skilsmässa, vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. När den ena parten begär bodelning efter ett samboförhållande behöver den andra parten inte göra det.


Om den ena parten återkallar begäran, får det verkan för den andra parten först när denne förklarar sig avstå från bodelning eller avståendet framgår på något annat sätt. Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). När ett äktenskap tar slut eller om någon av er begär att en bodelning ska ske, då ska bostaden och sakerna ni har köpt till det gemensamma hushållet delas lika mellan er.


Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg