Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten.
Min sambo sedan år tillbaka vill separera och anser sig ha rätt att neka mig tillträde till hemmet, en hyresrätt som vi flyttade in i tillsammans i oktober förra året. Hon står på kontraktet, men enligt sambolagen skall inte detta spela någon roll. Hon har tagit min hemnyckel och dessutom givit bort vår katt mot min vilja.
Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt. I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. Detta regleras inte i kap.
JB (hyreslagen) utan i § sambolagen. Sambolagen gäller endast vid det fall ni inte gjort något samboavtal. Slipp framtida bråk och gör ett samboavtal ni båda kan vara nöjda med. Vi har här samlat information kring hur sambolagen fungerar när du bor i en hyresrätt. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren.
Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Då du, vad jag förstår det, införskaffade hyresrätten med avsikten att du och din sambo skulle bo där tillsammans så har ni båda lika rätt till den då den är samboegendom enligt § st.
My har ingen rätt att få ta över lägenheten, om inte värden frivilligt går med på det. Som hyresgäst kan man bara överlåta hyresrätten till en sambo eller annan närstående som man sammanbott varaktigt me vilket brukar vara i minst tre år. Med närstående menas föräldrar, barn, syskon och andra släktingar, inte en vän. Oftast gäller det om det finns barn, men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande.
Detsamma gäller om din sambo övertagit lägenheten enligt regeln i 22§ sambolagen , alltså när den inte räknas som samboegendom. Det krävs alltså inte för de här fallen att ni har bott tillsammans i ett visst antal år eftersom hyresvärdens samtycke inte blir aktuellt. Huvudregeln är att en hyresgäst inte får överlåta hyresrätten utan hyresvärden samtycke, här. Från denna regel finns en del undantag som jag nu tänkte redogöra för.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vi har ingen automatisk profilering, du surfar anonymt hos. Innehar den ena sambon den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och utgör egendomen inte samboegendom, har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Lagen var begränsad till frågan om den gemensamma bostaden och vem av samborna som skulle ha rätt att ta över en hyresrätt eller en bostadsrätt när samboförhållandet tog slut. Därmed gäller som vanligt att den som har mest behov av den har rätt till den vid separation, förutsatt att hyresvärden är villig att låta den personen få ett kontrakt.
Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. Bestämmelsen är framför allt tillämplig på en hyresrätt eller bostadsrätt som samborna har använt som gemensam bosta men som inte har förvärvats för gemensam användning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.