Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på något ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta. Annars kan, som ovan nämnts, ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning. Skyldighet att göra bodelning. Utgångspunkten är att makarna i samband med en äktenskapsskillnad är skyldiga att göra en bodelning och denna ska göras gemensamt av makarna. Efter separation av äktenskap ska man alltid göra en bodelning – efter avslutat samboskap gör man bara en bodelning om någon av parterna kräver det.
Bodelning inom äktenskap. Normalt sett görs en bodelning efter skilsmässan men det är inget måste. Det är frivilligt att göra en bodelning men något jag absolut rekommenderar att ni gör. Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er.
Måste man ta med alla tillgångar i en bodelning ? Reglerna kring vad som ska tas med i bodelningen och hur bodelningen ska göras är till stor del dispositiva. Kan man inte fixa allt praktiskt själv? Jag köper huset av honom, dvs tar över alla lån. Han får de grejer han vill ha. Och om vi inte gör något formellt avtal, har han då rätt att om några år komma och kräva hälften av mina pengar?
Jag har googlat överallt, men får bara upp info om bodelning vid tvist och med utgångspunkt i att man äger saker. Man måste ha en giltig bodelning , man kan göra det mesta själva, det gjorde vi. Vi var visserligen rörande överens om allting. En jurist kollade igenom så att det var juridiskt giltigt, reggade hos tingsrätt osv. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att ta över bostaden från den andra maken behöver makarna inte göra en bodelning.
I övriga fall ska makarna göra en bodelning. Detta gäller även om makarna kommer överens om att var och en ska behålla sin egendom. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen. Gör så här för att anmäla bodelningen : Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för det.
Om en av samborna önskar göra en bodelning måste den andre sambon gå med på det och får inte vägra eller försvåra. En bodelning måste begäras inom ett år efter att samboförhållandet har upphört. Om man inte kan komma överens kan en bodelningsförrättare utses.
Fråga: Jag undrar om jag och min före detta man måste upprätta bodelning i samband med vår skilsmässa. Som god man måste man alltså snabbt bilda sig en uppfattning om när begäran om bodelning senast måste ske. I själva bodelningen gör man nämligen endast en ägaröverföring, egendomen är fortfarande giftorättsgods och ska ingå i en framtida bodelning. Upprättar ni inget äktenskapsförord kommer all egendom således ingå i en eventuell framtida bodelning. Vill ni undvika detta måste alltså ett äktenskapsförord upprättas.
Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Genom ett äktenskapsförord kan ni slå fast vad som är enskild egendom och inte. Det måste registreras hos Skatteverket.
Om det finns fast egendom eller tomträtt i dödsboet går det inte att göra någon dödsboanmälan. Då måste en bouppteckning göras. Om den avlidne var gift eller registrerad partner ska oftast en bodelning göras innan arvet kan fördelas ut mellan arvingarna.
Därefter ska själva bouppteckningshandlingen skickas in till Skatteverket för registrering senast en månad efter förrättningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.