måndag 30 januari 2017

Barn våld i hemmet

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Den vanligaste typen av våld är dock mäns våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med. Eftersom våldet ofta sker i hemmet under en längre period är det särskilt skadligt, både för den som utsätts för våldet och för de barn som tvingas uppleva det.


Se Barnen , ett initiativ som samlar viktiga samhällsaktörer som engagerar sig för barn som upplevt våld i hemmet , vill att barn som bevittnar våld i hemmet ska ha rätt till en målsägandestatus. Vidare rapporterar de fler konflikter i kamratrelationer samt känner sig mer ensamma än andra barn. Barn som växer upp med en våldsam pappa lär sig också att våld är ett effektivt sätt att skaffa sig kontroll.

Det finns en rad studier som visar att barn som upplever våld i hemmet har en tydligt ökad risk för PTSD. I Sverige bevittnar omkring procent av alla barn våld mellan vuxna i hemmet. De söker skydd hos dem som brukar trösta, även om det är de som orsakar det som är skrämmande och farligt.


Det är inget logiskt beslut. Barnen är de ”osynliga offren” av våld i hemmet. Föräldrarna måste inte nödvändigtvis slå dem eller skrika på dem för att de ska bli offer för det som händer.


Små barn tar in allt de ser, hör och känner i sina liv. Barn som lever med våld i hemmet Staffan Janson detta avsnitt handlar om barn som utsätts för våld i hemmet.

Vissa barn kan lära sig att underkastelse är det enda sättet att samexistera med andra. I stället för att säga att barnet bevittnar våld talar man i högre utsträckning om att de upplever våld. Detta sätter barnet och barnets perspektiv på våldet i centrum. Enligt vissa forskare kan det vara psykiskt mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld.


Studier har visat att barn som. Totalt uppger ca procent av alla barn att de upplevt våld i hemmet och procent har gjort det ofta. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn upplever våld i sin familj. Barn som upplevt våld i familjen måste uppmärksammas för att kunna få det skydd och stöd de behöver.


Så­väl fy­sisk som psy­kisk misshandel skräm­mer och ska­dar barn. Barn och ung­do­mar som upp­le­ver våld i hem ­met kan vi­sa tec­ken på oro, ång­est, nedstämd­het och ag­gres­si­vi­tet i stör­re om­fatt­ning än barn i all­män­het. Barn vet och känner oftast mycket mer än föräldrarna tror.


Röster från barn på krisesenter. Carolina Överlien, docent i socialt arbete, Stockholms universitet, forskare, forskningsleder. Våld i hemmet - barns strategier.


Misstänker eller vet du att ett barn är utsatt för våld ? Kontakta socialtjänst och polis om du är orolig för att ett barn blir direkt utsatta för våld.

Barn blir ofta som sina föräldrar, och ett barn som är uppväxt med våld vet oftast inte bättre och kan tro att det är okej att bli slagen eller att slå någon. Hur påverkas barn av våld mot dem? Ofta påverkas barn nästan lika dåligt om det är våld i hemmet mot någon annan som om det är mot barnet själv. Barn som har bevittnat ett brott som är ägnat att skada barnets trygghet och tillit i förhållande till en närstående person har rätt till brottsskadeersättning. Staten har ett speciellt ersättningsansvar för barn som bevittnat allvarliga brott mot en närstående, trots att barnet inte kan få skadestånd från förövaren.


Sprider kunskap om uppfostringsmetoder utan våld för att ge föräldrar och lärare alternativ till fysisk och psykisk bestraffning för att stoppa våld mot barn i hemma och i skolan. Utbildar socialarbetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg