fredag 26 juni 2015

Bodelning vid skilsmässa exempel

Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här. Vad ingår i bodelningen.


Det är bara egendom som fanns i makarnas ägo den dag då talan om skilsmässa väcktes som skall. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Bodelning vid dödsfall.


Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder.


Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning. Detta innebär att bilar, fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande.


När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Om man har ett gemensamt hus och det skall vara med vid bodelningen så ingår det i den i gemensamt giftorättsgodset. En indelning som får betydelse framförallt vid en skilsmässa. Enligt ÄktB 7:är enskild egendom 1. Gör ni ingen bodelning kan det således vålla problem för er i framtiden. Finns giftorätten kvar måste ni till exempel alltid inhämta tillstånd av er exmake om ni ska sälja egendom som hörde till giftorättsgodset, eller få ett godkännande av varandra då någon av er vill ta lån och så vidare.


Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det. Den make som får behålla till exempel bostaden ska i princip ersätta den andra maken för värdet av det som övertas. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan.


Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Giftorättsgods vid bodelning med anledning av den andra makens död. Sker bodelningen med anledning av att en av makarna avlidit sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo.


En bodelning av fastighet sker genom tre steg: Värdering av fastighet – Enda gången det är lätt att värdera sin egen bostad är om man köpt den kort innan bodelning ska ske, vilket inte är speciellt. Alla tillgångar som inte är enskild egendom eller som undantagits via ett äktenskapsföror testamente eller gåvobrev ska tas upp i ett skriftligt bodelningsavtal. Vid en skilsmässa ska en bodelning göras för att dela upp era tillgångar enligt gällande lagar och regler.


Mall för bodelning i Word finnes via länken nedan. Läs mer om detta och annat om bodelning på Domstol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg